Na pohled obyčejný, ale začíná být vzácností

Někdo ho má za obyčejného křiklouna, který se snaží svým hlasem překřičet rámus města. Víme, že existuje ještě jeden druh, který dál zůstal v lese. Tito jedinci jsou plašší a na zimu odlétají do Středomoří či Atlantiku. Proto my, když spatříme tohoto černého ptáčka, je to urbanizovaný kos. Jeho typickým znakem je trhavé kývání ocasem.

Popis

Středně velký zpěvný pták. Na první pohled si každý všimne jeho nápadně žlutého zobáku a žlutého kroužku kolem očí. Sameček se pyšní „frakem“. Samička je zbarvená spíše do hněda. Nohy má skoro černé. Samice ani mláďata nemají kolem očí kroužek.

Jeho délka je 22 – 29 cm a hmotnost se pohybuje mezi 70 – 130 g.  Rozpětí křídel má 34 – 39 cm.

Hnízdění

V této době mají svůj okruh, kde nestrpí žádné další kosy. Samečci bojují tak naplno, že zapomenou na okolní svět a proto je možné je chytit do ruky. Ale také se stává, že díky bojovnému zápalu si nevšimnou nebezpečí a oba pak popadne jestřáb a odnese je.

Hnízdo má ledabyle postavené, zevnitř vymazané jílem. Staví ho v křoví, v živých plotech nízko nad zemí, ale i mezi trámy pod střechou či za okapem. Nemají čas na jeho vytunění, protože kos černý u nás hnízdí až třikrát do roka –  od dubna do července.

V jedné snůšce bývá od tří do šesti vajíček.

Samice na nich sedí 13 – 14 dní. Dalších 15 dní se oba rodiče o ně starají. Po vylétnutí z hnízda jsou ještě dva týdny přikrmováni.

Potrava

Jedná se o hmyzožravce. Kromě hmyzu sbírá i dešťovky a plže. V létě si dá i bobule různého ovoce. Třešně nebo hroznové víno je pro něj lahůdka. Ale sadaři a vinaři ho rádi nevidí. Zabíjet kosy nemá smysl, protože je hned nahradí ti ze sousedství. Raději překryjte záhony s jahodami sítěmi.

Ti, co tráví svůj čas ve městech, bývají viděni v zimě u krmítek. I tady se dokážou poprat. Někdy začnou boj s vlastním obrazem odrážejícím se v okenní tabulce.

Zpěv

Zpívá hlasitě, melodicky a flétnově. Ovládá víc melodií a harmonií než slavík. Počet a složitost jeho skladeb vzrůstá stářím a zkušenostmi ptáčka.

Podle zprávy Českého svazu ochránců přírody kosi už chybějí v Praze a středních Čechách. Zabíjí je virus Usutu, který je převážně přenášen komáry.  U člověka se infekce většinou neprojeví, nebo jen lehkou formou. Teplota, vyrážka, únava, snad i žloutenka.

Usutu je schopný nakazit široké spektrum ptáků, ale kosi a sovy jsou na infekci velmi citliví a proto často na ni umírají. Pokud ale nepodlehnou, získají imunitu. Ale bohužel zatím ornitologové zjišťují, že jejich počet stále klesá.

3.8
05